fbpx

Бумът с резервациите в Airbnb: една друга бомба със закъснител

Хенри Бюзи-Казо, президент-основател на Института за управление на услугите за недвижими имоти, в коментар за Capital.fr* призовава френското правителство да действа възможно най-бързо, за да ограничи разрастването на краткосрочните туристически наеми. Необходимостта от настаняване на милионите туристи, очаквани за Олимпийските игри през 2024 г., по никакъв начин не трябва да забавя решаването на този проблем….

Жилищният проблем подпали Франция. За няколко месеца този въпрос, недооценяван и пренебрегван от изпълнителната власт, обект на множество язвителни фрази от страна на самия президент на републиката, се превърна в основна политическа тема. Но това не е грижа на правителството… И на фона на трудностите, които французите смятат за недопустими и болезнени, е наглият успех на обзаведените жилища, които се отдават краткосрочно на туристите. Да го кажем просто с една дума, това е Airbnb, марка, която е лидер в тази област, но добре знаем, че далеч не е единствената. Това явление получи най-голямо развитие в общините, които са особено привлекателни за туристите – Страната на баските, Бретан, най-популярните планински курорти и, разбира се, големите градове с Париж начело.

Виждаме, че там тонът се повишава. Жителите и техните общински съветници безпомощно наблюдават две явления: собственици на основно жилище, в което живеят, го отдават законно под наем на туристите за 4 месеца в годината, време, в което те не го обитават; други придобиват имоти, за да ги отдават целогодишно под наем при условията на краткосрочно ноемане.

Отдаването под наем на собствено жилище от време на време не вреди на обществото, дори напротив „подпомага финансовото положение на хората“, по думите на Ян Броса, заместник-кмет на столицата по жилищните въпроси. От друга страна, отклоняването от общия жилищен фонд на жилищата за отдаване под наем, за да бъдат предлагани на туристите и да носят големи печалби, е сериозен проблем. Нощувките се продават на висока цена, без задължение за качество, без енергийна ефективност, без съблюдаване на тавана на наемите… и при изгодно данъчно облагане, което беше прието във времена, когато страната се опитваше да стимулира предлагането на обзаведени апартаменти, с които да допълвава хотелиерската индустрия.

Някои градове въведоха строги мерки, чиято конституционосъобразност не е съвсем сигурна, като задължението за компенсация: всеки собственик на жилище, предназначено 100% за краткосрочно отдаване под наем, трябва да придобие идентично жилище в същата община, за да го наема целогодишно. Някои общини дори обмислят да въведат забрана за предоставяне на жилищата на туристи-наематели от други места, разпоредба, която е очевидно недопустима от правна гледна точка във Франция.

Законопроект с три основни мерки

За да се постави под контрол това явление, депутати от различни парламентарни групи, подкрепени от Сената, внесоха законопроект, включващ три основни мерки. Първо, той постановява, че, жилищата отдавани краткосрочно, трябва да подлежат на същите изисквания за енергийна ефективност като тези, които се отдават дългосрочно. Но ограничението, което въвежда този закон, приет повече от две години след Закона за климатичната устойчивост, изглежда непропорционално. На второ място трябва да се даде възможност на кметовете да предприемат извънредни мерки, според тяхната оценка на ситуацията в зависимост от недостига на жилища, а също и с оглед на нуждите от туристическо настаняване. И накрая, данъчните облекчения от 71% върху декларирания доход от наеми за класифицирани жилища и 50% за некласифицирани да станат съответно 50% и 30%.

Стана ясно, че този много навременен законопроект няма да бъде разгледан преди октомври, да не говорим за допълнителните разпоредби. Така всичко това може да се проточи далеч във времето… Защо е това забавяне за един текст, който бързо ще мине на две четения в двете парламентарни камери и по който вече има консенсус? Дали става въпрос за лобито на Airbnb? Не, по-скоро става дума за известно политическо лицемерие на най-високо държавно ниво…

Въпросът да не се компрометира капацитетът за прием на туристи за Олимпийските и Параолимпийските игри е основен за президента, правителството, президента на региона и кмета на голям Париж… За да не разочароваме очакваните 15 милиона посетители, ние сме готови да си затворим очите за всички проблеми, за да не рискуваме да развалим празника. Защото големите хотелиери, в един труден икономически период, не поеха риска да развият потенциала си, без да знаят какво ще остане от търсенето след световното събитие. Съществува опасност цените на нощувките да бъдат сръхвисоки, което ще подчертае елитарния характер на тези игри, чиито цени на билетите надхвърлят разумните граници. Далеч сме от едно истински народно спортно събитие…

Политическата опасност обаче за Елисейския дворец и Матиньон е значителна. Още от древността се е знаело, че на хората трябва да се дават хляб и зрелища. Но сега инфлацията кара 16% французите, по тяхното собствено признание, да нямат достатъчно средства за храна, а за все повече от нашите съграждани хлябът не достига. Това са същите тези хора, които се борят да си намерят квартира… и игрите в тяхната собствена страна веоятно няма да бъдат достъпни за тях. Въпреки това те ще видят главоломното покачване на краткосрочните туристически наеми, направено в полза на шепа инвеститори, които, строго погледнато, не са представители на средната класа. Това е поредната социална бомба.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"