fbpx

Интересът за саниране е огромен, в пъти надхвърля предвидените средства

СОФИЯ-САНИРАНЕ-ЗАМАЗКА-АЛПИНИСТ-СТРОИТЕЛСТВО

Има изключително голям интерес за обновяването на частни жилищни сгради, като до крайният срок са регистрирани общо 3061 заявления на сдружения на етажната собственост за близо 4 милиарда лева. Това съобщава Mediapool след проверка на данните, публикувани в информационната система за еврофондовете ИСУН 2020.

Изданието изтъква, че на 31 май е изтекал крайният срок, в който общините са могли да входират заявленията на етажната собственост. От ИСУН 2020 обаче не предоставят информация коя община, колко предложения е успяла да входира, като не се виждат и самите предложения.

Това препятства публичността по разпределянето на парите за саниране на сградите, още повече, че средствата няма да стигнат за всички желаещи, защото общо са предвидени 1.4 милиарда лева по Плана за възстановяване и устойчивост за енергийна ефективност на жилищните сгради.

Съгласно заложените критерии за оценка с предимство при санирането ще са големите жилищни панелни блокове от времето на социализма. Малките тухлени сгради строени през първата половина на миналия век отново няма да успеят да се класират, а такива има доста в централните части на областните градове.

Крайният срок за усвояването на европейските средства е до края на 2026 г. Дотогава всички одобрени блокове трябва да са обновени, отбелязва още Mediapool.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"