fbpx

Азербайджан връща шофьори на камиони с висока температура и симптоми на COV-19

Посланикът на Република Азербайджан у нас уведоми за мерките, предприети в страната във връзка с пандемията от коронавируса.

На първо място става ясно, че в момента няма ограничения за транзитни превозни средства да влизат и излизат от Азербайджан. В случай, че при шофьорите на камеиони се наблюдава висока температура или други симптоми на COVID-19, на тях се отказва влизане в Азербайджан и те трябва да се върнат през митническия контролен пункт до страната, от която са влезли.

Всички камиони преминават през редица дезинфекционни мероприятия на митническите и ГКПП в страната.

От писмото на посланик Гурбанова става ясно, че границите на Азербайджан с Иран са затворени от 29 февруари 2020 г., с Грузия – от 14 март, с Турция – от 15 март и с Русия от 18 март 2020 г.

Издаването на визи за чуждестранни граждани чрез услугата ASAN е спряно за 45 дни. Работата на консулските отдели на дипломатическите мисии на Азербайджан в чужбина се провежда в специален режим.

Гражданите на Азербайджан, завръщащите се от Китайската народна република, Южна Корея, Ислямска република Иран, Япония, Италия, Испания, Франция, Германия и други страни, подлежат на задължителна 14-дневна (ако е необходимо на 28-дневна) карантина. В Посолството на Азербайджан в България в режим 24/7 работи гореща линия.

От 19 март 2020 г. са въведени ограничения за пътуване между градовете Баку и Сумгаит и други региони, с изключение на превозни средства със специално предназначение, линейки, спасителни служби, както и товарен транспорт. Ограниченията не обхващат превоз на продукти.

Всички полети от летищата на страната до Баку са спрени. Временно са спрени полетите до Истанбул, Париж, Будапеща, Дубай, Ню Йорк, Доха и други градове, оперирани от Азербайджански авиолинии (AZAL) и чуждестранни въздушни превозвачи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"