fbpx

Българите не се чувстват добре информирани за мерките на ЕС срещу кризата

Мнозина българи не се чувстват достатъчно информирани за мерките, взети от Европейския съюз в хода на кризата с коронавируса, за да се овладеят последиците за обществото и икономиката.

Това обясни ръководителят на фондация „Конрад Аденауер“ за България Торстен Гайслер.

По поръчка на фондацията „Галъп интернешънъл“ проведе в началото на юни изследване на общественото мнение на тема „Ценности, солидарност и обществени нагласи по време на коронакризата“, което обхвана 1000 пълнолетни българи чрез телефонно интервю.

Все пак българите в голямото си мнозинство остават проевропейски настроени: почти 2/3 смятат, че ЕС е необходим особено и в тази криза.

Твърдите привърженици на демокрацията продължават да са мнозинство, но буди тревога, че около 2/5 от анкетираните не смятат демокрацията за подходяща форма на управление в криза като настоящата.

Явно в кризата е доста силно изразено желанието за „силен лидер”.

Освен това и в България се наблюдава „парадоксът на превенцията”: тъй като броят на заразените и починалите е относително нисък, мнозина считат, че някои от предпазните мерки вече не са необходими. Само че вирусът и в България все още не е победен.

Най-отчетливо мнозинство от близо една трета определя себе си по-скоро в средата по скала от 1 до 5, където 1 е добра информираност, а 5 е слаба информираност. Най-неинформирани изглеждат най-младите.

Респондентите са помолени да определят кое измежду две провокативни твърдения е по-близо до тяхното мислене. Например, близо две трети от запитаните възприемат тезата „Ситуации като тази с коронавируса показват, че ЕС е нужен“. Повече от една четвърт пък избират алтернативната опция „Ситуации като тази показват, че от Европейския съюз няма полза“.

Нелек обаче се оказва изборът между други две твърдения: „Най-ефективно би било Европейският съюз да действа обединено в борбата срещу заразата“ и „Най-ефективно би било България да следва своята собствена воля в борбата срещу заразата“. 51% са на първото мнение, но 46% са на другото.

„Най-важно е да се погрижиш първо за себе си и своето семейство“ избират 19%.

75% избират „Най-важното в момента е всички да сме солидарни и да си помагаме“.

Категорично е усещането, че фалшивите новини стават повече в ситуацията около коронавируса. 68% отговарят така, срещу 23%, които са на обратното мнение.

Когато става дума за очакваното икономическо отражение на кризата, най-осезаеми натрупвания са налице при опцията „Ще бъде сериозно и дълго“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"