fbpx

Българският износ усилено се преориентира извън ЕС

Българският износ ще остане силно зависим от възстановяването на европейската икономика. В тези условия вероятно ще се наблюдава усилено преориентиране към трети пазари, които за разлика от европейския показват завиден растеж.

Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Конференция на почетните консули на Република България. Във форума участваха 71 от общо 75 консули, представляващи страната ни в 45 държави.

Икономическият министър изтъкна, че последните данни мотивират да се търси възможности за ръст на експорта на пазарите на бързо развиващите се икономики, както и за увеличаване пазарния дял на българските стоки в страни, които са наши традиционни търговски партньори и остават високо платежоспособни.

От началото на годината общият ни износ бележи рекордни нива и е близо 38 млрд. лв.

Съвсем скоро ще бъде готов Законът за индустриалните зони. Всеки инвеститор, който желае да дойде и да прави бизнес в България, ще може да се възползва от него.

Министър Караниколов припомни, че в края на октомври с притеснение и надежда очакваме развръзка по казуса Брекзит. „В контекста на повишената несигурност в глобален мащаб, Министерството на икономиката ще продължи да работи за запазване на икономическата и финансовата стабилност в страната, като същевременно се предприемат активни мерки за постигане на устойчиво висок икономически растеж“, каза още той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"