fbpx

Приоритетът е напускане на ЕС на 31 октомври, обяви Елизабет Втора

Приоритетът на моето правителство винаги е бил да осигури напускането на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 октомври. Моето правителство възнамерява да работи за ново партньорство с Европейския съюз въз основа на свободната търговия и приятелското сътрудничество.
Моите министри ще работят за прилагане на нови режими за рибарство, селско стопанство и търговия, използвайки възможностите, които произтичат от излизане от Европейския съюз.

Така започва речта на кралицата, която Елизабет II произнесе пред общо заседание на двете камари на британския парламент и представители на елита на страната.

Всъщност, кралицата прочита речта, написана от правителството. Това е и кулминацията на ден на сложни церемонии, известен като държавното откриване на парламента. С него се поставя началото на новата парламентарна сесия.

Тази реч се използва от кабинета да представи плановете си за следващите 12 месеца. Обикновено се изброяват основните приоритети и закони, които кабинетът възнамерява да прокара.

Законопроектът за имиграцията, който прекратява свободното движение, ще постави основата за справедлива, модерна и глобална имиграционна система, заяви още Елизабет Втора.
Моето правителство остава ангажирано да гарантира, че пребиваващите европейски граждани, които са изградили своя живот и са допринесли толкова много за Обединеното кралство, имат право да останат. Законопроектът ще включва мерки, които засилват този ангажимент, се казва още в речта.

Правителството на Борисов Джонсън разпространи документ от 130 страници, посветен на тази реч и мотивите за формулиране на приоритетите в нея.

Речта заявява още, че ще бъдат предприети стъпки за осигуряване на сигурност, стабилност и нови възможности за финансовите услуги и юридическите сектори.

Новият икономически план на правителството ще бъде подкрепен от отговорна фискална стратегия, която ще инвестира в икономически растеж, като същевременно поддържа устойчивостта на публичните финанси.

Гардиън коментира, че тази „необичайна реч“ на кралицата е използвана от премиера Борис Джонсън като предварително разглеждане на изборния манифест на консерваторите.

Чрез нея правителството обявява предложена законодателна програма, доминирана от законопроектите, предвидени за ситуацията след Brexit.

Резюмето на планираните нови закони в черта на кралицата съдържа 26 нови или връщащи се законопроекта, повече от една трета от които са свързани с нови договорки за след напускането на ЕС.

Други ключови елементи на речта включват планове за по-строги присъди и противоречиви предложения, които да задължат хората да покажат копие на удостоверение за самоличност, преди да могат да гласуват.

Но тъй като, пише още Гардиън, датата на напускане вероятно ще бъде отложена след 31 октомври и предстоящите избори, премиерът бе критикуван, че свиква новата сесия на парламента, за да може монархът да прочете резюме на евентуалния манифест на торите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"