fbpx

До 90 % безмитен внос готви Лондон при Brexit без сделка

безмитен внос от лондон, брекзит без сделка

Правителството на Великобритания обяви, че е променило плановете си за митнически режим в случай на напускане на Европейския съюз без сделка. Новите правила позволяват 88% от общия внос (измерен според стойността) да бъдат освободени от мита.

Великобритания ще освободи от мита 88 % от общия внос в случай на напускане на ЕС без сделка. Това става възможно, след като кабинетът на Борис Джонсън е променил плановете си за митнически режим, съобщава „Ройтерс“, цитиран от Дневник.

В съобщението се посочва, че за да се балансират на ниски нива цените на потребителските стоки, без това да унищожи британските производители, ще има нова „процедура за изключителна ревизия“, позволяваща – ако не се наложи – промени в митническия режим да се правят от първия ден след Брекзит.

В подкрепа на това министърът по търговската политика Конър Бърнс коментира, че обединеното кралство е страна на свободната търговия и британският бизнес е в силна позиция да се конкурира в една среда на отворена и свободна търговия.

Дневнки припомня, че първият план за временни мита е публикуван преди предишния срок за напускане на ЕС – в края на март 2019 г. Сега след обсъждане на ситуацията с бизнеса се понижават митата за камиони, добавят се мита за някои дрехи и се променят тези за биоетанол. Остава митническата защита за местните фермери и производители на автомобили, но редица сектори от икономиката ще трябва да продължат да се конкурират с по-евтини стоки от чужбина.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"