fbpx

Предстоят още фалити в туризма

очакват се още фалити в туризма

Има определен брой хотели, които трябва да обявят несъстоятелност, защото имат свръх задлъжнялост към доставчици. Това заяви пред БНТ Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма по повод фалита на една от големите фирми в бранша у нас „Астрал Холидейз“. Компанията бе официален представител на фалиралия в края на септември британски туроператор Thomas Cook.

Според Драганов няма проблем с клиентите на българския туроператор, но стои въпросът с разплащането на хотели и други доставчици, защото „Астрал Холидейз“ оставят много непокрити сметки. Има определен брой хотели, които трябва да обявят несъстоятелност, твърди още експертът. И това трябва да стане незабавно, защото се изисква от Търговския закон.

Най-важното за нас е българската държава да влезе като инвеститор в туристическата индустрия. Нужна е мощна подкрепа в две посоки – рекламата на страната и подкрепа на чартърна програма на туроператори, които имат капацитет да изпълняват полети”, каза пред бТВ Полина Карастоянова от Националния борд по туризма. Според нея държавата е съсобственик на туристическата индустрия и собственик на стратегическата инфраструктура, земя и културни места. Държавата може да се намеси чрез различни инструменти, например безлихвени заеми през Българската банка за развитие, допълни Карастоянова.

Припомняме, след 24 години на пазара, вчера „Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД обяви, че прекратява дейността си. Часове по-късно министърът на туризма Николина Ангелкова обясни, че туроператорът има валидна застраховка със застрахователната компания „Уника“ АД с лимит на полицата от 700 000. лв. и срок до 14.11.2019 година. Клиентите на „Астрал”, които са си закупили туристически пакети или други услуги от агенцията не са поставени под риск.

На хората, възнамеряващи да пътуват ще се постараем бързо да им възстановим парите, обеща изпълнителният директор на застрахователна компания „Уника” Николай Генчев. По мащаб и история това е фалитът на българския „Томас Кук”, смята Генчев.

По-малко от 200 души са със записани почивки, които тепърва трябва да осъществят. 51 човека са в чужбина и в България с “Астрал Холидейз, съобщи шефът на компанията Христо Гаубачев. Той обеща съдействие на всички клиенти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"