fbpx

Борисов обясни, защо санкциите на САЩ няма да спрат „Балкански поток“

Строежът на „Балкански поток“ няма да бъде спрян (след налагането на санкции от САЩ за Северен и Турски поток, б.р.), защото той не е продължение на „Турски поток“.

Това стана ясно от думите на премиера Борисов, който откри първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. За нея у нас трябваше да пристигне зам. държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл, но той бе задържан във Вашингтон от Майк Помпейо заради иранските удари по военни бази на САЩ в Ирак.

България изгражда своя собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори, уточни Борисов и подчерта, че без тръби и компресори не може да си хъб.

Освен това премиерът изтъкна, че газопреносната ни система е реверсивна, за да може да транспортира газ от всички посоки.

„От президента Тръмп до държавния секретар и посланика всички знаят какво правим ние. Нищо не правим на тъмно, скрито и недоговорено. С 1 милиард е по-евтин проектът, който се изпълнява в момента, и той дава възможност за транзитиране, транспортиране, а и самата България да използва най-евтин газ“, обясни още Борисов.

Разбра се, също така, че на днешното заседание на Министерския съвет ще бъде взето решение България да закупи 20 % от акциите на терминала за втечнен газ, колкото има и държавната енергийна гръцка компания.

По-късно днес Борисов заминава за Турция по покана на президента Ердоган, където заедно с Владимир Путин ще открият газопровода „Турски поток“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"