fbpx

Водата от язовир „Бебреш“ не е за пиене, твърди Валентин Златев

Язовир „Бебреш“ е за стопански цели и това прави водата негодна за пиене. Това каза пред БиТиВи Валентин Златев, председател на Надзорния съвет на „Лукойл“, в отговор на обвиненията, че заради ТЕЦ „Бебреш“ следващата водна криза ще е в Ботевград.

Златев заяви, че ВЕЦ-ът на баща му, за който кметът на Ботевград Иван Гавалюгов твърди, че е източвал нерегламентирано вода от язовир „Бебреш“, не работи от поне 16 месеца. Това е установила наскоро и разпоредената от премиера Бойко Борисов проверка.

Имало е само 2 профилактични пускания през май и юни 2019 г. за около 800 хил. куб. метра вода, които са незначително количество. „Смешно е да се твърди, че един язовир може да се източи за 14 дни профилактино пускане на вода“, заяви той.

Бизнесменът каза още, че ако не било уважението към баща му, би разрушил съоръжението, защото загубата няма да е голяма.

Златев разказа, че Ботевград е лицензиран да черпи вода от 28 водоизточника – 23 сондажа и 5 водохващания, нито един от които обаче в момента не работи. Язовир „Бебреш“ не е сред тях, той е построен през 1987 г., за да се ползва за промишлени, а не за питейни нужди, подчерта още веднъж той.

По думите му още през 2016 г. е констатирано, че водата, която получават ботевградчани от този язовир, идва не от тръбата, по която трябва. Това става чрез 8 байпасни връзки към тази тръба, като освен това няма и пречиствателни станции.

Според Златев атаките на кмета идват от неразбиране, че народната любов може да се спечели, борейки богатите, както и за отклоняване на вниманието от това, че Върховният административен съд е отстранил Гавалюгов от поста заради конфликт на интереси.

Той посочи 5 заповеди, издадени от кмета Гавалюгов по молба на бизнесмена Гавалюгов. Съобщено бе и за 25 хил.лв., дадени от кмета на съдружника му, притежаващ местна телевизия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"