fbpx

Валентин Златев ще съди политиците, които злоупотребяват с името му

Гневно отвореното писмо до медиите, изпрати бившият управител на „Лукойл“ Валентин Златев.

„Във връзка с опитите на известни и неизвестни политици да бъда причислен към т. нар. „олигархия на прехода“, заявявам, че в течение на 20 години съм бил мениджър на едни от най-успешните български предприятия, инвестирали над 3,6 милиарда долара в България.

За този период те са внесли в хазната преки и косвени данъци за над 21 милиарда долара, разкрили са пряко или чрез свързани с тяхната дейност производства над 13 000 работни места и винаги са спазвали стриктно всички закони“, заявява бизнесменът.

Той определя като преминаване на всички граници „многобройните злоупотреби“ с името му.

Преди дни стана ясно, че бизнесменът е призован да даде свидетелски показания в прокуратурата.

В писмото си Златев намеква за интервюто, което зам.-председателят на Народното събрание и бивш вицепремиер Валери Симеонов даде пред БНТ.

„Валентин Златев извършва необезпокоявано своята дейност, която представлява нищо друго, освен монопол на пазара на горивата. Създал си е присъдружната съответно асоциацията на разпространители на горива“, заяви Симеонов.

Преди дни от ГЕРБ обявиха, че ще предложат създаването на анкетна парламентарна комисия, която да изследва прехода и конкретно „обогатяването“ на определени хора.

Тя ще обяснява на обществото „кой създаде Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Божков, всичките кредитни милионери, подплатени от кадрите на ДС“, защото те били в основата на този криминален преход.

„По повод спекулациите относно предстоящите ми свидетелски показания, вярвам, че България е правова държава, член на Европейския съюз, и декларирам, че винаги съм спазвал нормите на закона. С ясното съзнание, че съм публична личност, често през годините съм подминавал с мълчаливо търпение многобройните злоупотреби с името ми.

Смятам обаче, че към днешна дата всички граници на търпимост са преминати. Не знам за какво съм „следващият“, но следващият ми ход е да защитя правата си по съдебен ред“, пише Валентин Златев.

Той заявава, че никога не е участвал в разговор между Корнелия Нинова и Васил Божков и подчертава, че не желае да коментира подобни „тотални глупости“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"