fbpx

Гневни земеделци искат среща с Борисов, министър Танева излезе в карантина

Производители и търговци на плодове и зеленчуци от Югозападна България искат спешно среща с премира Бойко Борисов. Ресорният министър Десислава Танева, която се прочу напоследък със съвета към градинарите да си мълчат за кражбите на европари, за да не спре ЕС финансирането, е в карантина.

Малко след брифинга, който даде тя пред журналисти в понеделник, 8 юни, за да обяснява изпуснатата реплика, се получи съобщение за положителен тест за коронавирус на заместника й Атанас Добрев.

Югозападът е един от най-благодатните и плододайни райони за производство на зеленчуци и плодове и там заетите в сектора са най-многобройни.

Производителите и търговците протестират срещу заповед от 26.05.2020 г., с която се налагат нови правила при продажбата на плодове и зеленчуци в търговските обекти.

Трябва да се представят протоколи от изпитване за остатъци от пестициди, съответстващи на нормите, определени в еврорегламент.

„Съгласни сме с това да има контрол за наличие на пестициди, но при ясни правила и процедури по осъществяването на контрола“, се казва в писмото на производителите.

Те обаче недоумяват как да покрият изискванията на посочената заповед, според която е необходимо да изчакват резултатите от лабораторните изследвания поне 5 – 7 работни дни от момента на вземане на пробите. През този период от беритбата или съответно доставката от други страни, стоката не може да се продава.

След първия ден тази стока ще се развали и ще трябва да бъде изхвърлена през летните месеци.

Цената за вземане на проба, изпращането до лабораторията и връщането на протокола със становище, е 350 лева без ДДС, или 420 лева с ДДС.

Тази такса е непосилна, жалват се производителите.

За една доставка с 5 сезонни артикула, например домати, краставици, диня, пъпеш и кайсия от по 500 килограма, ще трябва да се платят 2100 лева предварително и да се чакат 6-7 работни дни.

Резултатите от тази наредба ще са неминуемо повдигане цените на най–масовите стоки, плодове и зеленчуци с 30 – 40%, смятат градинарите.

Те настояват да има контрол но той да бъде организиран, бърз и мобилен. Пробите да бъдат обработвани до края на работния ден, таксите да бъдат до 40 – 50 лева на партида.

„Всички съставители на това отворено писмо, които търгуваме в района, отчитаме значителен спад в паричните постъпления от нашите клиенти и от своя страна няма да успяваме да заплащаме трудовите възнаграждения на работниците и служителите си, съответно и дължимите наеми за наетите помещения. Налице е потискане и ограничаване на нормалната икономическа обстановка в Югозапада“, пишат стопаните.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"