fbpx

Милениал поколението ще определя пазара на имоти

Милениал поколението, или хората родени между 1981 и 1996 г., ще има най-голям дял в работна сила през новото десетилетие. Това е причина да се прогнозира, че и ще влияе най-съществено на имотните пазари по света.

Очаква се това да доведе до значими трансформации, като по-масирано навлизане на гъвкави решения за работа извън офиса, трансформацията на офис сградите към повече удобства и услуги, както обособяването на нови жилищни зони в периферията на големите градове.

Това са част от заключенията в изследването „Demographic Shifts: The World in 2030“ на консултантската компания Cushman & Wakefield, чийто партньор за България е Forton.

Фокусът в проучването е върху две съществени трансформации през периода 2020-2030 г. Първата е излизането от пазара на труда на 693 млн. бейби-бумъри, т.е. родените между 1946 и 1964 г.

Втората е навлизането на 1.3 млрд. души от т.нар. поколение Z (родените след 1996 г.) в редиците на работната сила. Тези трансформации, заедно с нарастващата значимост на милениал поколението ще трансформират начина, по който хората живеят, работят, пазаруват и се забавляват и това трябва да се има предвид от инвеститорите на имотните пазари, смятат консултантите.

„За да запазят темповете си на развитие, големите градове ще трябва да се утвърдят като места, които привличат висококвалифицирана работна ръка и едновременно с това предлагат най-добрите възможности за ползвателите и инвеститорите на имотните пазари“, коментира авторът на изследването Доминик Браун, който отговаря за проучванията и анализите в Азия и Тихоокеанския регион в Cushman & Wakefield.

„Много от очертаните в световен план тенденции са видими и на българския пазар. Визирам бързото развитие на гъвкавите офис площи, акцентът върху удобствата и услугите при новите офис проекти, както и влиянието на онлайн пазаруването върху пазарите на търговски и индустриални площи“, обобщи Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton.

Проучването обхваща 137 града по света, като ги разделя в няколко категории в зависимост от ръста на брутния вътрешен продукт и демографските тенденции.

Градовете с ръст на населението и на икономиката имат най-добри перспективи за силно търсене на имоти, докато забавянето при двата показателя води до изоставане на имотните пазари.

Съответно в първата категория попадат пазарите от Югоизточна Азия и Индия, докато по-зрелите имотни пазари в Европа и Северна Америка са сред тези, които в близките десетилетия ще претърпят забавяне.

Градовете с висок ръст на икономиките, но по-бавен ръст на населението са категоризирани като „високо продуктивни“ и могат да предложат по-качествени активи на инвеститорите. В тази категория влизат повечето големи градове в Китай.

В последната категория – на ниско продуктивните пазари, попадат градове, където ръстът на икономиката изостава от тази на населението. Посоката за развитие там е в привличането на високо-квалифицирана работна ръка, препоръчват авторите на доклада.     




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"