fbpx

Боингът, паднал в Иран, е произведен през 2016 година

В Иран катастрофира украински пътнически саморет Boeing-737, на който е имало 177 души, според Министерството на вътрешните работи на Украйна. Машината е трябвало да лети до Киев.

Самолетът е излетял от Техеран в 4.42 часа българско време и е изчезнал от радарите няколко минути след излитането от международното летище в Техеран. По първоначални данни причина за трагедията е техническа неизправност, причинила пожар в двигателя.

Украинското външно министерство заяви, че са загинали всички пътници и екипажът.

По последни данни на борда е имало 82 граждани на Иран, 63 – на Канада, 10 – на Швеция, 4 – на Афганистан, 3 – от Великобритания, 3 – от Германия. Украинците са двама пътници и 9-членен екипаж.

Иранските спасителни служби откриха летателния апарат. Черната кутия е намерена в околностите на Техеран и е предадена на органите на реда.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски изказа съболезнования на близките на жертвите. Той прекъсна пътуването до Оман и спешно се връща в Киев.

Държавният глава призова да се въздържат от предлагане на „непроверени версии“ около ситуацията на катастрофата.

Украинската страна създаде комисия за разследване на причините за бедствието, официални версии все още не са обявени.

Международната авиокомпания на Украйна прекрати полетите до Техеран за неопределено време.

Според компанията, произведеният през 2016 г. самолет, е получен директно от завода на концерна. Последният планиран преглед е бил на 6 януари 2020 г.

Украинското посолство в Иран заяви, че причината за бедствието може да бъде проблеми с двигателя. В момента версията за атаката не се разглежда.

Федералната агенция за въздушен транспорт препоръча на руските авиокомпании да не използват въздушното пространство над Иран и Ирак, както и над Персийския и Оманския залив.

През декември американският самолетостроител спря производството на модела Боинг 737 MAX. Мярката се наложи, защото най-продаваният модел на компанията беше изваден от употреба след две тежки катастрофи, в които загинаха 340 души.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"