fbpx

От луксозните имоти най-търсени са апартаментите над 200 квадрата

Увеличава се търсенето на завършени и обзаведени апартаменти с площ от 200-250 кв. м и два-три гаража. Предлагане на подобни имоти има основно в бързо развиващите се локации с ново строителство, като Кръстова вада, части от Манастирски ливади, Камбаните.

Това показват данните на Unique Estates.

“Търсенето на такива имоти идва основно от семейства с деца. Част от тях първоначално тръгват с нагласата да купят къща, но впоследствие решават, че голям апартамент отговаря повече на очакванията им като инфраструктура, достъпност, места за паркиране“, каза Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

Купувачи са основно семейни двойки на възраст 35-45 години с три или повече деца. Близостта до частни училища и детски градини също предопределя избора на локация.

Продавачите са най-често хора над 50 години, чиито деца са пораснали и излезли от дома. С това отпада и нуждата от голяма площ и те се местят в по-малък имот.

От компанията дават пример със сделка от края на 2019 г. за просторен апартамент в квартал Бояна на последните два етажа на малка жилищна кооперация. Жилището е с площ от малко над 500 кв. м, с 4 гаража и огромна тераса, създаваща усещането за къща.

Интересът към центъра на столицата се запазва основно при сделките за инвестиция и при търсенето на по-малки имоти.

През изминалите 12 месеца пазарът регистрира растяща активност за покупки и наем, съпроводена с успокояване на цените и намаляващ дял на сделките с отстъпка.

Това показва, че офертните нива вече са близо до реалните цени на пазара. Очаква се активността в сегмента на луксозните имоти да остане висока и през 2020 г.

Търсенето на луксозно ново строителство доведе до осезаем ръст на сделките в южните райони на София и кварталите по Витошката яка през 2019 г. спрямо година по-рано.

Статистиката на Unique Estates показва повече продажби в Лозенец, Кръстова вада, Манастирски ливади, Боянa. В тези квартали се търсят завършени и обзаведени апартаменти с гледка към Витоша.

Ценовите нива са в диапазона между 150 000 евро и 400 000 евро.

При покупките на семейно жилище центърът отстъпва като предпочитано място заради силно ограниченото предлагане на ново строителство, недобре поддържаните общи части и липсата на гаражи към много сгради.

Основната група купувачи в този район са хора, които търсят имот за инвестиция или отдаване през платформите за краткосрочни наеми. 

В най-престижния район, около Докторски паметник, предлагането е силно ограничено, но това не доведе до ръст, а по-скоро до задържане на цените през 2019 г.

Като цяло, данните на Unique Estates показват ръст на продажбите в по-ниския и средния сегмент на пазара на луксозни имоти, които обхващат къщи и апартаменти съответно до 300 000 евро и до 500 000 евро.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"