fbpx

Петролната война се разгаря, Саудитска Арабия и Русия ще увеличават доставките

Saudi Aramco ще увеличи доставките на петрол през април, както за клиенти в Саудитска Арабия, така и за чужбина, до 12,3 милиона барела на ден. Това заяви във вторник шефът на компанията Амин Насер.

Доставките на Saudi Aramco през април ще бъдат „300 000 барела на ден повече от максималния устойчив капацитет на компанията от 12 милиона барела“, каза Насер в изявление пред Ройтерс.

Компанията се е договорила с клиентите, че ще започне да предоставя тези обеми от 1 април, добави още той.

Руските петролни компании могат да увеличат производството с 200 000-300 000 барела на ден, в бъдеще – до 500 000 хиляди барела, заяви пък руският енергиен министър Александър Новак.

Според Новак компаниите ще ревизират плановете си за производство и инвестиции.

В същото време Русия не изключва нови съвместни мерки с ОПЕК за стабилизиране на пазара, въпреки че редовни срещи на организацията са насрочени за май-юни.

Резкият спад на цените на петрола в понеделник беше причинен от паниката, която предизвика предложението за допълнителна отстъпка от 6-8 долара от Saudi Aramco, каза Новак.

Според него възстановяването на цените ще отнеме няколко месеца.

При срещата на страните от ОПЕК плюс Русия и Казахстан в петък, която се проведе във Виена, не беше постигнато споразумение за намаляване на добива на петрол след изтичане в края на март на досегашното споразумение. Това предизвика смут на пазара и срина цените на нефта.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"