fbpx

Brexit нажежи още повече страстите на Острова

Британското правителство обяви в неделя, че страната ще напусне Европейския съюз на 31 октомври, въпреки писмото за забавяне, което премиерът Борис Джонсън беше принуден да изпрати, съобщи Ройтерс.

Страстите достигнаха връх миналата седмица, когато Джонсън осигури споразумение за условията на Brexit с Брюксел, след което обаче Парламентът гласува на извънредно съботно заседание предложение за отлагане на одобряването на сделката.

В резултат на поражението в парламента и в съответствие с приет по-рано закон, премиерът беше принуден да изпрати писмо до ЕС с молба да отложи излизане на страната от ЕС.

Джонсън не подписа това писмо, но добави друго с подпис, в което възрази срещу забавянето. Според него то е изключително разрушително, а по-нататъшното забавяне ще навреди на интересите на Обединеното кралство, на ЕС, както и на партньорските им отношения.

„Ще излезем (от ЕС) до 31 октомври. Разполагаме със средствата и възможността да направим това “, заяви пред Sky News Майкъл Гоув, министърът, който отговаря за подготовката на евентуален Brexit без сделка.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че ще започне консултации с лидерите на ЕС как да отговори.

Опозиционната Лейбъристка партия обвини Джонсън, че се държи над закона и каза, че премиерът може да се окаже в съда.

Говорителят за Brexit Киър Стармър заяви, че партията ще предложи изменения в закона за излизане от ЕС. Те ще са насочени към затваряне на „вратичките“ на Brexit без сделка в края на преходния период през декември 2020 г.

„Той се държи като дете. Законът ясно предписва, че той трябва да подпише едно писмо … Ако напуснем заради това, което направи с писмата, след 11 дни без сделка, той ще бъде лично отговорен за това“, заяви Стармър пред Би Би Си.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"