fbpx

„Росатом“ имал добри шансове да строи АЕЦ „Белене“

Държавната корпорация „Росатом“ има добри шансове в търга за възобновяване на строителството на българската АЕЦ „Белене“. На това се надява министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров след разговорите с българския вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева в Москва

„Россатом“ е готов да участва в процедурите за избор на изпълнител за възобновяване на строителството на АЕЦ „Белене“. Надяваме се на добри шансове за нашата държавна корпорация, предвид че именно тя е производител на атомните реактори и създател на технологията по този проект“, каза още Лавров.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ бе публикувана на 22 май 2019 г. в официалния вестник на ЕС. Тя трябва да бъде завършена до 12 месеца след публикацията, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Захариева посочи на съвместната пресконференция, че България и Русия имат големи перспективи в развитието на хранителната промишленост и увеличаването на стокообмена. „Надявам се, че заседанието на смесената комисия по икономически и научно-технически въпроси, което се проведе във Варна на 16-17 септември, ще доведе до увеличаване на стокообмена, каза тя. Захариева също така се надява, че ще се увеличат чартърните полети между България и Русия.

Русия е сред основните външнотърговски партньори на България. През 2018 г. стокообменът между Русия и България бе 3,47 млрд. долара, припомня ТАСС.

„Земята, върху която се намира сградата на българското посолство в Москва, е предадена на София за безсрочно ползване, като Руската Федерация очаква аналогични действия от българска страна“, обърна внимание и на този въпрос руският външен министър. Той е предал на колегата си документи за държавна регистрация на правото на постоянно безсрочно ползване на земята на посолството на България в Русия.

Лавров е приел и покана да посети България.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"