fbpx

Бизнесът с предложение как Булгаргаз да възстановява надвзетите пари за природния газ

Работодателските организации изпратиха писмо до министрите на енергетиката и икономиката, до председателя на КЕВР и шефа на БЕХ. Поводът е споразумението между „Газпром експорт“ и „Булгаргаз“, с което беше изменена формулата за пресмятане на доставната цена на природния газ. В резултат на това се установи, че за периода 5 август 2019 – 31 март 2020 г. крайните клиенти на „Булгаргаз“ ЕАД са надплатили за доставките сума от порядъка на 150 млн. лв. с ДДС.

Бизнесът е убеден, че разликата между цените, изчислени по новата и старата формула следва да бъде възстановена на заплатилите я потребители.

Това възстановяване на надплатените суми за периода 5 август 2019 – 31 март 2020 г. следва да бъде извършено към всички потребители веднага щом Комисията за енергийно и водно регулиране определи новите ценови равнища за всеки от осемте месеца от разглеждания период.

Работодателските организации предлагат възстановяването на надвзетите суми да се извърши чрез приспадане при първа следваща сметка.

Тези средства, подчертава бизнесът, са възстановени на „Булгаргаз“ ЕАД от „Газпром експорт“ в резултат на антитръстовото дело на Европейската комисия за злоупотреба с монополно положение и продажба на газ на непазарни цени. Поради това те са предназначени за възстановяване на надплатените суми на крайните потребители.
Всяко друго разходване на тези средства би довело до нежелани правни последици за „Булгаргаз“, предупреждават още КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"