fbpx

Три месеца държавата ще плаща 60% от заплатите в засегнатите фирми

Държавата обяви как може да подпомогне бизнеса в изключително тежката ситуация, свързана с безпрецедентното разпространение на коронавирусната пандемия.

В продължение на три месеца държавата предлага да поеме 60% от възнагражденията на работниците във фирмите, които директно са пострадали от ограниченията, въведени с извънредното положение в България.

Компаниите трябва да кандидатстват пред службите по заетостта. Подготвят се изменения на Кодекса за социално осигуряване, обяви финансовият министър Владислав Горанов. Вчерашното предложение на държавата беше да поеме част от заплатите за 1 месец.

Горанов допълни, че ще предложи увеличение с 500 милиона лева на капитала на Българската банка за развитие. Тези пари ще отидат за издаване на портфейлни гаранции на търговските банки, което ще им позволи да проявяват гъвкавост към своите затруднени клиенти. С друга част от ресурса ББР ще участва временно с опция за обратно изкуване в капитала на дружества, които имат необходимост.

Така се осигурява безплатно финансиране, защото лихвата върху капитала е нула, обясни Горанов.

Целта на драконовските мерки е до няколко месеца да се ограничи струпването на хора на едно място, за да не се увеличи лавинобразно броят на заболелите и хоспитализираните.

Може да се наложи по-дълго време да живеем при този вирус у нас и в света. Няма как сухи да излезем от водата. Ще има бизнеси, които ще изчезнат и хора, които ще останат без работа, допълни финансовият министър.

Той каза още, че мерките, които се предлагат, са с хоризонт през следващите няколко месеца. Затова трябва да съхраним ресурсите си, за да управляваме по-дълго процеса.

Горанов обърна внимание, че ограниченията са ясно разписани от здравния министър. Цялата стопанска дейност е разрешена – строителство, услуги, банкова дейност. Ограничено е струпването на много хора на едно място. Забранени са ресторанти, увеселителни зведения, молове с изключения на магазини за храни, застрахователи, банки, аптеки.

Ако на места държавни органи са проявили твърда голяма строгост, моля за извинение, обобщи финансовият министър.

В Министерство на финансите ще бъде отворен телефон, където бизнесът може да сигнализира за неразплатени задължения към фирмите – възстановяване на ДДС и на други неплатени разходи.

Всеки бизнесмен, който има да получава от държавата и от общините пари, ще може да го заяви, за да стане ясно дали е недоразумение или може казусът да бъде разрешен с участието на финансовия министър.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"