fbpx

Експортните цени на руското жито вървят нагоре

Експортните цени на руската пшеница отново се повишиха миналата седмица на фона на укрепващата рубла и повишаването на вътрешните цени. В същото време фермерите продължават да задържат продажбите си, съобщи Ройтерс.

Търсенето за износ също продължава: миналата седмица Египет купи на търг още 115 000 тона пшеница от Русия. Сирия обяви търг за 200 000 тона руска пшеница.

Цената на тон руска пшеница с 12,5 % протеиново съдържание се повиши в Новоросийск за седмица до 212 долара за тон доставка през януари.

От началото на този маркетингов сезон, от 1 юли до 12 декември, Русия е изнесла 21,7 милиона тона зърно, което е с 15% по-малко в сравнение с миналата година. Експортът на хлебно зърно е 18,9 милиона тона, или с 13% по-малко от същия период на миналия сезон.

SovEcon прогнозира износа на зърно през декември (включително доставките за Иран) да достигнат 2,6 милиона тона, от които 2,2 милиона тона жито.

Русия обмисля възможността за допълнителни ограничения върху износа на зърно „при определени условия“, заяви руският министър на земеделието Дмитрий Патрушев в интервю за „Комерсант“ миналата седмица.

На вътрешния пазар пшеницата и слънчогледът също поскъпват. Няколко големи износители търсят големи обеми и това се отразява на цените.

Общият износ на българска пшеница през Пристанище Варна от началото на пазарната 2019/2020 година до момента е малко над 1 млн. тона (в т. ч. 36,7 хил. тона през последната седмица), изоставайки с 10,2% на годишна база.

При хлебното зърно и слънчогледа се отчита незначителна ценова промяна в посока нагоре (с по 0,3%) за седмица.

В сравнение с аналогичния период на 2018 г., пшеницата (хлебна и фуражна) и ечемикът са поевтинели с между 7,7% и 19,1%. Царевицата и слънчогледът са поскъпнали, съответно с 1,1% и 12,6%, показват данни на земеделското министерство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"