fbpx

ЕЦБ изненада инвеститорите

Европейската централна банка (ЕЦБ) изненада инвеститорите като остави непроменени лихвите си. Управителният съвет на банката все пак обяви широк пакет от покупки на облигации и евтини заеми, насочени към смекчаване на икономическия шок от коронавируса.

„Въпреки че Управителният съвет не вижда съществени признаци на напрежение на паричните пазари или недостиг на ликвидност в банковата система, тези мерки ще осигурят ефективна подкрепа в случай на нужда“, заявиха от ЕЦБ, пише Инвестор.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение остават непроменени, съответно на 0,00%, 0,25% и -0,50%. Ще бъдат отпуснати обаче евтини заеми за банките при лихвени проценти, по-ниски от 0,75%,

За покупката на облигации банката ще похарчи допълнителни 120 млрд. евро до края на годината. Това всъщност са новонапечатани пари, които ще бъдат пуснати в обращение на европейските икономики, съобщава и Клуб Z. Това се прави в рамките на програмата на европейската банка за купуване на облигации в размер на 2,6 трилиона евро (2,9 трилиона долара).

Икономиката в еврозоната вероятно ще се свие с 1,2% през 2020 г., тъй като служителите си остават вкъщи, а домакинствата намаляват пътувания, развлечения и големи покупки, пояснява Capital Economics, цитирани от Инвестор.

Коментарите потвърждават факта, че при основен лихвен процент под нулата ЕЦБ разполага с малко останали механизми, с които да се бори със забавянето. Централните банкери дадоха няколко знака, че планират да последват големи централни банки като Федералния резерв и АЦБ, като представят планове за голям паричен стимул.

Припомняме, вчера управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард призова отделните държави да предприемат спешни мерки, наливайки допълнителни пари в икономиките си.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"