fbpx

23 станаха заразените с коронавирус в България

Общо 23 лица са дали положителни проби за Covid-19, сочат последните данни, съобщи тази вечер здравното министерство.

За девет случая на коронавирус, съобщи по-рано началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Хората са от различни възрастови групи, всички са от София. Двама от пациентите са от групата лекари, пътували на конгреси в чужбина. „Ние отдавна обявихме, че това не може да се избегне, но да се ограничи“, каза още ген. Мутафчийски.

Държавният здравен инспектор проф. Тодор Кантарджиев посъветва хората, които имат грипоподобни симптоми, да не посещава възрастните си близки. Хората над 80 годишна възраст са най-уязвими.

Витамин C и D, проветряване на стаите и чист въздух са сред нещата, които биха намалили шансовете за респираторни проблеми, посъветва професорът.

Смъртните случаи от епидемията в Италия през последните 24 часа са се увеличили със 189 и са достигнаи 1016, съобщи БТА. Заразените са 15 113.

Гърция съобщи за първи смъртен случай от коронавирус – 66-годишен мъж, който се е върнал от поклонение в Израел и Египет в края на февруари, предаде Ройтерс, цитиран от БНР.

Мъжът е имал скрити здравословни проблеми. В Гърция заразените са вече 99.

Полша също съобщи за първи смъртен случай от коронавирус в страната – в Познан. Дотук заразените поляци са 47.

Първата жертва на болестта в Австрия е 69-годишен виенчанин, общо 302 австрийци са заразени, четирима са се възстановили. В Холандия са потвърдени 614 случаи с коронавирус, ден по-рано са били 503.

Строги мерки предприе Чехия. Премиерът Андрей Бабиш обяви извънредно положение за 30 дни, което влиза в сила от днес. Забранява се посещение в ресторанти след 20 часа, както и всякакви публични прояви с участието на повече от 30 души. На чехите се забранява да посещават рискови държави, а на чужденци от рисковите райони да влизат в Чехия.

Правителството на Литва съобщи, че затваря всички училища, университети и детски градини за 2 седмици. Норвегия също затваря всички детски градини и училища след подобна стъпка на съседна Дания.

Пандемията може да бъде овладяна, заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, предадоха Франс прес и БТА.

„Става дума за пандемия, която може да бъде овладяна“, но „не можем да се борим с един вирус, ако не знаем къде е намира“, подчерта Гебрейесус.

Това означава, че е необходимо засилено наблюдение, за да се намира, изолира, подлага на тестове и лекува всеки един случай, за да се прекъсне разпространението на заболяването.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"