fbpx

Финансова мълния – как се намалява бюджет с 300 %

Новината на деня дойде от Футболен клуб „Левски“. Финансистите по света и у нас са въодушевени, пазарите реагираха светкавично, започвайки преосмисляне на дневните си трендове.

Ръководството на синия клуб обяви, че предвид финансовата криза, в която е изпаднал клубът, бюджетът му ще бъде намален с… 300 %, като от досегашните 1,5 млн. месечно, ще бъде сведен до 500-600 хиляди.

Мигом всички учебници по счетоводство, бюджет и финанси бяха отпратени в архивите, а финансовите министри, включително и българският, хванаха сметалата и започнаха да броят.

Малко преди това бюджетно ноу-хау да бъде изпратено до Нобеловия комитет с препоръка за награда, се появи лекото съмнение в това, доколко шефовете на Левски са посещавали часовете по математика.

Ако все пак използваме отиващия си явно модел на изчисление, може би ще трябва да се опитаме смирено да коригираме сметките. Опирайки се на класическата аритметика, установяваме, че при съобщените показатели Левски намалява бюджета си с около 60-70 процента. Тъй като, както все още твърдят някои финансисти, при 100 процента намаление бюджетът става 0 лева и 0 стотинки.

Надяваме се тези 300 процента да са единствено метафора на дереджето на клуба и на футбола ни като цяло.

За скептици и други – видео и аудио доказателство за финансовата мълния…




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"