fbpx

Националната програма „България 2020“ е провал, обяви стратегическият съвет към президента

Стратегическият съвет към президентската институция оцени изпълнението на правителствената програма „България 2020“ като пълен неуспех. Основните причини са бедността, демографската криза и неравенствата.

Президентът Румен Радев организира публично представяне на Националния стратегически документ.

В началото държавният глава изтъкна, че българите все повече си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа, да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане от демографската криза.

Радев обяви, че премиерът Борисов не смее да излезе от създадения от него илюзорен свят. А всъщност – „пред нас е примерът на авторитарното управление от последното десетилетие. На резултатите от подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността от вожда и партията държава, на законността от задкулисните договорки“, подчерта Радев.

По думитe му порочната система на управление е въвела страната в днешната дълбока криза и е върнала „историческия часовник на България към зората на прехода, когато се учехме да говорим свободно и да провеждаме честни избори“.

„България е в исторически момент, в който хората искат да си отвоюват превзетата държава от мафията, както и е нужна алтернатива на институционалния блокаж и идейния застой“, посочи още Румен Радев.

Стана ясно, че документът ще бъде представен на три етапа – анализ на състоянието в страната, идентифициране на причините за това състояние и формулиране на стратегически предложения и условията за тяхната реализация.

Председателят на Стратегическия съвет социологът проф. Александър Маринов подчерта, че една държавническа стратегия дава смисъл и отговаря на въпроса „защо правим нещата“, а не разпределя ресурси и задачи.

По повод Националната стратегия за развитие „България 2020“ Маринов първо припомни, че нейното реализиране трябва да приключи през настоящата година и второ социологът отбеляза, че този документ не само е важен, но следва да е добре познат на българското общество и да ръководи безапелационно управлението на държавата. Проучване, проведено от стратегическия съвет обаче показало, че 90 процента от анкетираните не знаят за съществуването на “България 2020“, 95 процента не могат да посочат целите му, а 97 процента не са запознати с някаква форма на отчет на изпълнението.

В тази връзка проф. Маринов изтъкна, че изпълнението е управлявано и отчитано с много документи от българските правителства в последните години, но няма цялостен отчет за изпълнение на тази стратегия.

Той посочи, че само за периода 2013 – 2017 година непосредствено за националната програма „България 2020“ са похарчени над 40 млрд. лева, но косвените разходи са много повече, по думите му – безвъзвратно е изразходвано времето и доверието на обществото.

Малинов цитира ключовата визия и цели на Националната стратегия за развитие „България 2020“:

Към  2020 г.  България  e  държава  с конкурентоспособна икономика, осигуряваща условия  за  пълноценна социална,  творческа  и  професионална реализация на личността чрез интелигентен, устойчив,  приобщаващ  и  териториално балансиран икономически растеж.

Цели:

1. Повишаване  на  жизнения  стандарт  чрез конкурентоспособно образование и обучение,създаване на условия за качествена заетост и социално  включване  и  гарантиране  на достъпно и качествено здравеопазване.

2. Изграждане  на  инфраструктурни  мрежи, осигуряващи оптимални условия за развитие на икономиката и качествена и здравословна околна среда за населението.

3. Повишаване  на  конкурентоспособността на  икономиката  чрез  осигуряване  на благоприятна бизнес среда, насърчаване на инвестициите, прилагане  на  иновативни решения  и  повишаване  на  ресурсната ефективност.

Той попита риторично дали усещаме, че живеем в държава, постигнала тези цели.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"