fbpx

Няма да дойдат европари до следващата година, смята Милен Керемедчиев

Постъпления на европейски средства няма да има до следващата година, което ще доведе до много сериозно напрежение в най-пострадалите държави и евроскептицизъм в южните страни-членки на Европейския съюз.

Това каза пред БНР бившият заместник-министър на вътрешните работи Милен Керемедчиев. Според него основният въпрос е дали страната ни ще получи европейски средства.

След срещата на лидерите на държавите-членки на ЕС предложението за отпускане на грантове и заеми навлезе в още една процедура за разглеждане в Европейския парламент.

„Европейският парламент е представен от много повече политически сили за разлика от избраните правителства в европейските държави, съответно там настроенията са много по-крайни и се вижда, че процедурата по одобрение на тези средства в момента буксува“, подчерта Милен Керемедчиев.

От много дълго време северните държави настояват върховенството на закона да бъде основен критерии за отпускане на средства, припомни той.

При възникналата пандемия и при крайното ощетяване на различни икономики в страните – членки всяка от индустриите се обръщат към националните бюджети за помощи. В момента, в който се излеят едни сериозни средства в правителства, които могат да използват тези средства за затвърждаване на своето политическо влияние или за оказване на натиск върху инакомислещи или конкуренти, тогава върховенството на закона и демократичните ценности биха били погазени, обясни Милен Керемедчиев.

Според него възможността всяка една страна – членка да наложи вето или ограничения за разпределeнието на средствата става все по-голяма.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"