fbpx

Исторически парк Ветрино е „Изборът на българите“

Направихме отрасъла национален приоритет и постигнахме през последните години 31% ръст на чуждестранните туристически посещения у нас и 34% увеличение в приходите от тях, заяви министър Николина Ангелкова по време на церемонията по връчване на годишните награди в туризма.

Победителите във всичките категории – 6 професионални, 5 художествени и 4 за общини, както и за голямата награда „Изборът на българите“, получиха традиционната статуетка, запазена марка на конкурса и символ на страната ни – българската роза, изработена от Димитър Германов. Заелите втори и трети места – грамоти на Министерството на туризма.

За всички на специалния сайта на наградите бяха подадени онлайн над 217 хиляди уникални вота за близо 100-те участници във всички раздели.

Наградата „Изборът на българите“ получи „Исторически парк“, с. Неофит Рилски, Варна – парк Ветрино. Отличието получи изпълнителният му директор Ивелин Михайлов от председателя на парламента Цвета Караянчева.

Първо място в категория „Духът на България“ завоюва Пролетен събор „Китна Тракия пее и танцува“- Хасково. Отличието връчи бившият премиер Симеон Сакскобурготски на кмета на община Хасково Станислав Дечев.

Министър Ангелкова връчи първата награда в категория „Туристическа дестинация“ на зам.-кмета на Петрич Илиана Попова за кандидатурата на местността Рупите.

Една от най-оспорваните категории бе „Туристическа атракция/обект и устойчивост на инвестицията“. Статуетката за победителя в нея „Хелена резорт“, Слънчев бряг, бе дадена на генералния мениджър Максим Солаков от Петър Кънев, председател на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи розата на фаворита в друга много атрактивна категория – „Община на 2019 г. за морски туризъм“ – на представителя на Варна.

Първото отличие за „Община на 2019 г. за планински туризъм“ „грабна“ зам.-кметът на Самоков Люба Кленова от ръцете на генералния секретар на Българската федерация по гимнастика Йордан Йовчев.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова връчи първата награда в една от най-важните категории – „Иновация в туризма“, на „Иносити“ ЕООД за разработения продукт Plovdiv City Card и Varna City Card.

Кметът на Сливен имаше честта да получи водещото отличие за „Община на 2019 г. за културно-исторически туризъм“ лично от професионалния състезател и шампион по бокс Кубрат Пулев.

Голямото отличие „Община на 2019 г. за балнео и СПА“ получи кметът на Велинград д-р Костадин Коев.

Международният фестивал „Велко Кънев“-Тополовград стана „Туристическо събитие“ на 2019-а.

Даниела Савеклиева, зам.–председател на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, поднесе розата за „Специализиран туризъм“ на представителите на Аквахаус термал &бийч – „Св. Константин и Елена“.

Симеон Пешов, президент на “Главболгарстрой холдинг”, даде първото отличие за „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2019 г. в телевизия“ на Живко Константинов от Нова телевизия. За най-добра журналистически изява в онлайн медия гласуващите са посочили Ливия Нинова от Агенция „Фокус“.

Победител в категорията за печатна медия стана Тони Щилиянова от „24 часа“.

Розата в категорията на интернет блог получи Марта Рос – mamaenbulgaria.com. Роза за радиопубликация спечели Радомира Михова от радио РИВЪР ФМ-96.3, гр. Козлодуй.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"