fbpx

Иван Гешев положи клетва като главен прокурор

Иван Гешев положи клетва като главен прокурор на България на тържествена церемония в Съдебната палата.

Той е шестият обвинител номер едно след промените у нас, от днес започва 7-годишният му мандат.

Иван Гешев встъпва в длъжност по-рано, защото досегашният главен прокурор Сотир Цацаров, който трябваше да остане на поста до 10 януари 2020 година, беше избран за председател на КПКОНПИ.

 „Всъщност те така и не разбраха, че предизвиканите от тях и методите им битки ни направиха по-силни. Нямах лек мандат, няма да го имате и вие. Лесен мандат имат тези, които не правят нищо“, заяви Цацаров. Той се обърна към Гешев, че първото предизвикателство към него са започналите вече дебати за т.нар. конституционен модел.

„Прокуратурата ще остане в системата на съдебната власт не защото, това е въпрос на самоцел, а само защото така, тя, прокуратурата, може да работи ефективно без да е подчинена на политическата конюктюра“, каза още досегашният главен прокурор.

“Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив. Да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя служебната тайна, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона”, закле се Иван Гешев.

„Знам, че ще е трудно и тежко в този мандат, но то никога не е било и друго и това е единственото сигурно нещо, което мога да обещая. Това е цената, но цената е добра“, заяви вече като главен прокурор Иван Гешев.

Той беше избран за обвинител номер 1 два пъти от ВСС с 20 гласа “за” и 4 гласа “против”, след като първоначално президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването му. Гешев беше единствен кандидат за поста, а процедурата около избора му предизвика поредица от протести и контрапротести.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"