fbpx

Голяма изборна победа на Борис Джонсън и консерваторите прави Brexit-a необратим

Консерваторите на британския премиер Борис Джонсън печелят убедително извънредните парламентарни избори, сочат екзит-пол резултатите от социологическата анкета за BBC, ITV и Sky News.

Тя бе обявена непосредствено след приключване на изборния ден в 24 часа българско време.

Консерваторите получават 368 депутати – 50 повече, отколкото на изборите през 2017 г. Основният им опонент – лейбъристите, имат едва 191 депутати, което според анализатори е най-лошият им резултат от 1936 година.

Шотландските националисти печелят 55 места в долната камара, либерал-демократите – 13. Едно място ще имат Зелените, а още 22 места се разпределят по други кандидати.

Първите официални резултати се очакват през нощта, а окончателните – по обед в петъчния ден.

Ако данните от изходните анкети са точни, то лидерът на Консервативната партия и премиер Борис Джонсън ще получи мнозинство в парламента и подкрепата, която му е необходима в парламента, за да изведе Великобритания от ЕС следващия месец – до 31 януари.

Статистиката сочи, че това е най-голямата победа на консерваторите от 1987 година.

Представители на торите коментират, че ще се постараят на свикат бързо новия парламент, за да може Brexit да се осъществи още до края на тази година, без да се чака крайният срок 31 януари.

Все пак анализаторите на БиБиСи обръщат внимание, че това са прогнозни резултати на базата на анкети от изборните секции.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"