fbpx

Няма данни за внос на отпадъци от Италия в екоминистеството

До този момент в МОСВ не е постъпвало заявление за съгласие за превози на отпадъци с влак от Италия за България. И съответно не е предоставяно  разрешение.

Това съобщиха от ековедомството по повод появилите се информации, че влакова композиция с над 800 тона пласмасови отпадъци, насочени за България са задържани от италианските власти.

Въз основа на публикуваните кадри въпросните отпадъци биха могли да се определят като смесени и би трябвало да бъдат обект на процедура на предварителна писмена нотификация и съгласие. Те могат да се внасят само за оползотворяване.

Съгласно чл. 98 от Закона за управление на отпадъците се забраняват превозите на отпадъци за България, предназначени за обезвреждане.

Според изискванията на Регламент (ЕО) 1013/2006, в случай на съмнение за незаконен превоз, съответният компетентен трябва незабавно да информира останалите заинтересовани страни.

МОСВ като компетентен орган по прилагане на Регламента до момента не е уведомен от италианските власти за задържане на незаконен превоз, предназначен за България.

По този повод министърът на околната среда и водите Нено Димов изпрати писма до ръководствата на Агенция „Митници“, МВР и на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, в които призовава за повишено внимание и поддържане на засиления контрол върху вноса на отпадъци, който беше въведен през лятото на тази година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"