fbpx

Лидер в минната индустрия в Йордания търси български партньори

Една от най-големите йордански компании в сферата на минната индустрия търси български партньори за съвместни проекти. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с Мохамад Тнейбад, председател на Управителния съвет на „Jordan Phosphate Mines Company“ и бивш вицепремиер на Йордания, съобщават от ведомството.

Мохамад Тнейбад е на посещение в България, за да проучи възможностите за инвестиции у нас и партньорство с български фирми, чрез които компанията да разшири своето присъствие в Европа. „България има много развита добивна и преработваща промишленост и съм уверен, че у нас ще намерите подходящи партньори, които са конкурентни на световно ниво“, подчерта министър Стоянов.

По думите на Тнейбад България има потенциал да се превърне в един от силните партньори на компанията в Европа, а днешната среща дава ясен знак за институционалната подкрепа, която оказва държавата на бизнеса и потенциалните инвеститори в страната. По време на разговорите са обсъдени и конкретни възможности за съвместни проекти между двете страни, които допълнително ще допринесат за задълбочаване на търговско-икономическите отношения между Европа и Близкия Изток.

„Jordan Phosphate Mines Company“ развива своята дейност в минния сектор и в производството на фосфатни торове. Компанията е вторият по големина износител и шестият по големина производител на фосфат в света, с производствен капацитет от над 7 млн. тона фосфат годишно. Компанията извършва производствените си дейности в Хашемитското кралство Йордания, което има петия по големина запас от фосфати в света, равняващ се на 3,7 млрд. тона, а от тях 1,25 млрд. тона са запасите на компанията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"