fbpx

Напрежение и остри реплики на петролния пазар, очакват се нови намаления на добива

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия, принц Абдулазиз бин Салман обвини за подвеждане на пазара базираната в Париж Международна агенция по енергетика (МАЕ) и нейните първоначални прогнози за спад от 3 милиона барела на ден в руското производство на петрол на фона на войната в Украйна.

Вижте кой направи най-много в опитите си да представи данни и прогнози, които наистина създадоха по-голямата част от нестабилността, която имахме през 2022 г. и продължава да го прави“, изтъква принц Абдулазиз, цитиран от Ройтерс. „Има организация, наречена IEA, мисля, че те са доказали, че наистина се изисква специален талант, за да грешиш постоянно“, продължава с острите нападки министърът.

По време на Катарския икономически форум, организиран от Bloomberg, принц Абдулазиз бин Салман атакува и „късите продавачи“ – „Спекулантите, както на всеки пазар, те са там, за да останат, продължавам да ги съветвам, че ще се окажат, те го направиха през април, не е нужно да показвам картите си, не съм покер играч… но аз просто ще им кажа да внимават“, заявява министърът дни преди планираната среща на ОПЕК+ на 4 юни за вземане на решения относно бъдещата петролна политика.

Продавачите на късо са инвеститори, които залагат на падане на цените на петрола и следователно, когато неочакван ход на ОПЕК+ за намаляване на производството предизвика рали, те са принудени да затворят позициите си на загуба, обяснява Ройтерс.

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, и други производители от ОПЕК+ обявиха изненадващи доброволни съкращения през април, които повишиха цените след спад, предизвикан от опасения, че банкова криза може да повлияе на търсенето.

Анализатори от банка Standard Chartered посочиха в бележка тази седмица, че късите спекулативни позиции сега са също толкова „мечи“, колкото бяха в началото на пандемията през 2020 г. „Смятаме, че последното натрупване на къси позиции значително увеличава вероятността от по-нататъшни съкращения на производството, когато се срещне ОПЕК+“, изтъкват анализаторите.

Цените на сорта Брент се търгуват стабилно при 76,01 долара за барел, повече от 10 долара под пика си, след като ОПЕК+ обяви допълнителни съкращения през април.

Съкращенията през април бяха коментирани като „непрепоръчителни“ от Вашингтон, който също беше критичен към решението на групата да намали производството през октомври.

Саудитският министър заявява, че алиансът ще продължи да бъде проактивен, превантивен и да се предпазва от това, което може да се случи в бъдеще, независимо от всякакви критики.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"