fbpx

Лондон въвежда от началото на 2021 г. поетапна проверка на стоките от ЕС

Обединеното кралство няма да въведе пълни митнически проверки на европейски стоки от 1 януари 2021 г., но ще използва поетапен подход, който ще продължи до 1 юли 2021 г.

Това се посочва в съобщение, разпространено в петък на информационния сайт на правителството на Обединеното кралство, цитирано от ТАСС.

Първоначално Лондон възнамеряваше да проверява товарите от всички европейски стоки без изключение след края на преходния период на 31 декември 2020 г.

Причината за смекчаването, обявено на 12 юни, е пандемията на коронавирус, поради която БВП на кралството, е спаднал с над 20% през април.

„Граничните проверки за стоки, внесени от Обединеното кралство от ЕС, ще бъдат въведени в края на преходния период на няколко етапа, за да се даде на предприятията, засегнати от коронавирус, повече време за подготовка“, се казва в доклада.

От 1 януари догодина вносителите на електроника и облекло от страни от ЕС ще имат шест месеца за попълване на митнически декларации.

От април ще бъде въведено задължително подаване на декларации за вносителите на животински продукти и растения, а от юли инспекциите ще станат задължителни за всички видове продукти от Европа, преминаващи границата на Кралството.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"