fbpx

Нови идеи на Макрон удрят европейското финансиране на България

Страна-членка на ЕС се лишава от европейско финансиране, ако не осигурява “приличен жизнен стандарт“ – в каквато ситуация е България.

Това гласи предложение на Франция, цитирано от EURACTIV.bg, които коментират, че пакетът “Макрон” е само върхът на айсберга, а два работни документа показват, че Франция е начело на офанзива срещу нелоялната конкуренция с ниското заплащане в страни като България.

Другото предложение на Макрон би задължило фирмите, които изпращат командировани работници, да плащат осигуровки равни с тези на приемащата държава.

Мотивацията на Франция е повече от ясна, коментира изданието. Изправен пред нестихващи социални протести, президентът Макрон има нужда да демонстира твърда политика срещу нелоялната конкуренция на по-слабо платените работници от Източна Европа на френския пазар на труда.

Оказва се, че Франция е успяла да мобилизира в своя подкрепа срещу източноевропейците други “бедняци“ от ЕС. Това са страните от южната периферия – Португалия, Италия, Гърция и Испания, наричани понякога с неласкавия акроним PIGS.

С документа от декември тази година, Франция и споменатите четири страни от южната периферия предлагат отпускането на средства от бюджета на ЕС да бъде свързано с условието съответната страна да предлага “спаведливи възнаграждания, които осигуряват приличен жизнен стандарт”, да бъде установена среда, в която профсъюзите могат да играят реална роля, както и алтернативен доход, ако работникът е принуден да прекрати кариерата си.

“Въпреки непрекъснатия процес на конвергенция, днес в ЕС остават силни различия по отношение на социалните стандарти, което вреди на равнопоставеността и лоялната конкуренция в рамките на единния пазар. Още по-лошото е, че някои компании и национални органи могат да бъдат изкушени да подобрят конкурентната си позиция, като печелят от по-ниските социални стандарти, вместо да се концентрират върху фактори като производителност, ефективност или качество и иновативния характер на своите стоки и услуги“, се казва в документа.

При липсата на каквито и да било реформи в България в продължение на десет години, горното описание разобличава единственото сравнително преимущество на българската икономика – ниските доходи, които създават класа от “работещи бедни“. Точно това, според Франция и нейните съмишленици, е в противоречие с европейските политики, включително Европейския стълб на социалните права, пише EURACTIV.bg

Другото предложение – за командированите работници и осигуровките, вероятно ще доведе в България до увеличаване на заплащането и на социалните осигуровки, но може да намали конкурентоспособността на български фирми, и съответно шансовете те да ги изпратят на работа в по-богатите страни в ЕС, заключава изданието.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"