fbpx

Бизнесът с „известен песимизъм“ за 2020 г., показва анкета на БСК

Известен песимизъм за 2020 г. показва проучване на БСК, направено сред  792 мениджъри на фирми.

Песимизмът в голяма степен се дължи на неудовлетвореност от работата на институциите, притеснения за ръст на цени, данъчна и регулаторна тежест, както и от недостиг на качествена работна ръка.

Сериозни притеснения буди забавянето на глобалния растеж и очертаващата се нова икономическа криза. Бизнесът има доста смесени чувства към „позеленяването“ на Европейския парламент, което предполага нова доза регулации в областта на околната среда.

В ТОП-3 на най-големите пречки пред бизнеса попадат липсата на квалифицирана работна ръка, бюрокрацията и корупцията.

БСК представи резултатите от традиционното, петнадесето по ред онлайн-допитване до членовете на Камарата за състоянието на бизнес средата и предприятията през изтичащата година, както и очакванията им за следващата.

Проучването е проведено в периода 10 ноември – 10 декември 2019 г. и обединява отговорите на.

81% от анкетираните предприятия са микро- и малки (с до 50 заети), 11% са средни (с 50 до 250 заети), а 8% са големи (с над 250 заети).

Леко се подобрява оценката на анкетираните за бизнес климата спрямо миналагодишното проучване. Самооценката за състоянието на предприятията е „слаб растеж, но по-скоро застой“.

За поредна година сред ключовите приоритети на фирмите е именно работната сила, която е проблем като количествено и като качество.

Най-много се търсят тесни специалисти и изпълнителски състав, а в по-малка степен – административен и помощен персонал. Проблем е и попълването и на мениджърските позиции.

Преобладаващата част от работодателите са готови да инвестират в обучение на персонала и в увеличение на трудовите възнаграждения.

Друг водещ проблем за бизнеса са промените в Наредба Н-18 (за касовите апарати) и неяснотите около тяхното прилагане. Срок за влизане на промените в сила е31 януари 2020 г.

63% от анкетираните не одобряват промените, а една-четвърт имат притеснения, че няма да успеят да отговорят на изискванията в указаните срокове. Всеки втори от анкетираните ще се
откаже от ползването на касов апарат, а 31% ще трябва да подменят софтуера за управление на продажбите.

Общият размер на просрочените вземания намалява спрямо предходната година – от 82% на 61%, показва състоянието на предприятията.

Сериозен ръст бележат просрочените несъбрани вземания от
контрагенти – 33% през 2019 г. при 11% през 2018 г.

Бизнесът дава най-висока оценка на Президентската институция (54%), следвана от Омбудсмана (39%). По традиция, с най-ниска степен на одобрение се ползват съдебната власт (3%) и Народното събрание (8%), които през 2018 г. са били оценени положително от 7% от анкетираните.

Изпълнителната и местната власт събират съответно – 18% и 25% одобрение, като през 2018 г. са имали по 19% положителни оценки.

Работата на евродепутатите одобряват 20% от анкетираните, но както и в предходните години, делът на затрудняващите се да дадат оценка се запазва много висок (44%).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"