fbpx

Макрон спря Северна Македония и Албания за ЕС

Лидерите на страните от Европейския съюз не успяха да постигнат споразумение дори за изявлението, предлагащо насърчение и отлагане на официалното решение за старта на преговорите за членството на Северна Македония и Албания. Това коментира изданието Politico, цитирано от агенция „Фокус“.

Държавният глава на Франция Еманюел Макрон категорично се противопостави на ускоряването на преговорите и в крайна сметка надделя над другите лидери, включително над председателя на Европейския съвет Доналд Туск и германския канцлер Ангела Меркел, които подкрепиха продължаването на процеса.

Франция посочи процедурни причини за блокиране на двете страни, като се аргументира, че цялата система за присъединяване към ЕС се нуждае от основна реформа. Париж също ясно изрази становището си, че Северна Македония и Албания не са готови да започнат процеса на членство в ЕС.

Нидерландският премиер Марк Рюте подкрепи потенциален компромис, който би позволил започване на разговорите със Северна Македония, но не и с Албания.

Страните от Общността заложиха на перспективата за членство като стимул за Северна Македония да уреди десетилетния спор с Гърция, което тя направи миналата година – отчасти като промени официалното си име. Но в крайна сметка тези надежди бяха попарени – поне засега – оставяйки политиците в столицата Скопие, ядосани и дълбоко разочаровани.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"