fbpx

Разчитаме на Франция за подкрепа при влизазането в ERM II

„Разчитаме на подкрепата ви за ERM II и днес, след като сме подали официално документи към ЕЦБ“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на телефонен разговор с френския президент Емануел Макрон.

Още през 2018 г. по време на Българското председателство на Съвета на ЕС президентът Макрон подкрепи идеята България да се придвижи към чакалнята на Еврозоната.

По време на разговора днес двамата са обсъдили актуалните данни за разпространението на коронавируса и ефективните мерки за ограничаване на заболяването.

„Справянето с такова безпрецедентно предизвикателство на равнище ЕС е невъзможно без координиран подход на съвместните мерки за смекчаване на социално-икономическите последици от кризата“, изтъкна Борисов.

Страната ни ще участва в Международната виртуална донорска конференция на 4 май, организирана по инициатива на председателя на Европейската комисия, чиято цел е да се осигури финансиране за борбата с пандемията.

България обмисля поемането на финансов ангажимент.

Борисов запозна френския президент с реорганизирането на икономиката в условията на пандемия.

Текстилният бранш от март произвежда предпазни облекла, шлемове и очила. Мостри вече са изпратени в Париж и страната ни е в готовност да съдейства с количества.

Учените от институт в Монпелие са стартирали клинично изследване с определено лекарство дали то може да се прилага ефективно при пациенти, заболели от COVID-19.

„Ако в тази сфера обединим усилия, ще можем да получим резултати по-бързо“, подчертал Борисов пред Макрон.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"