fbpx

Ние сме във война, повтори шест пъти Еманюел Макрон

Ние сме във война – това обяви снощи френският президент Еманюел Макрон в емоционално обръщение към нацията и го повтори шест пъти. Той каза още, че ЕС затваря границите си за 30 дни. Макрон поиска прециални правомощия, за да се справи със здравната криза в страната.

Франция влиза в двуседмична карантина от днес на обяд. Макрон спира всички реформи на правителството, включително и оспорваната пенсионна реформа. А вторият тур на местните избори се отлага, съобщи БНР.

Великобритания все още не затваря учебни заведения и магазини, но предприема ограничителни мерки срещу разпространението на новия коронавирус. Борис Джонсън призова хората да ограничат контактите си. Веднага той беше обвинен, че неглижира здравния проблем.

Редица европейски държави обявиха пълна карантина и затвориха границите си. В Италия, Испания, Австрия и Чехия гражданите могат да излизат само, за да отидат на работа, на лекар или да пазаруват храна и лекарства.

Швейцария обяви извънредно положение, а Дания, Словакия, Литва, Кипър, Полша, България вече са затвориха границите си за чужденци.

Канцлерът Ангела Меркел обяви снощи затварянето на училища, детски градини и магазини в Германия. Тя е също сред обвинените, че е взела прекалено късно мерки.

Отлагат се и парламентарните избори в Сърбия, насрочени за 26 април. От снощи границите на страната са затворени.

Гърция обяви задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи в страната, независимо от националността им.

В Турция вече не работят кина, театри, кафенета, плувни басейни.

Летище Завентем в Брюксел прекрати обслужването на полети от България, Полша, Мароко, Чехия, Египет и Турция. Около 40 на сто от полетите по разписание и повечето самолети излитат почти празни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"