fbpx

67 заразени с Covid-19 у нас, неработещите търговци в София няма да плащат тротоарно право

Заразените с коронавирус у нас вече са 67, съобщиха от оперативния щаб. Увеличението е с 5 души спрямо понеделник.

В същото време социалното министерство съобщи, че ще бъде удължена валидността на всички документи и на сроковете, които изтичат в периода на извънредното положение, включително за предоставяне на месечни семейни помощи за деца и направленията за ползване на социални услуги, пише Дневник.

Индивидуалните оценки на потребностите на хората с увреждания се правят от социални работници по телефон или електронна поща, за да се определят часовете за ползване на личен асистент. Министерството предлага още за получаване на социални помощи да отпадне изискването за полагане на общественополезен труд от безработни лица до края на извънредното положение.

Столичният кмет Фандъкова обяви, че ще предложи търговците да не плащат тротоарно право и общински наем, докато не работят заради вируса. Решението обаче трябва да бъде взето от Столичния общински съвет.
Припомняме, от днес в София и редица градове няма платено паркиране в синя и зелена зона.

Заради извънредното положение се отлага програмата за финансови стимули за граждани от ЕС, които решат да се реализират в България. Кандидатстването по две процедури по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ – „Национална EURES мрежа“ и „Детски кътове“, ще може да започне най-рано през юни, съобщава Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Днес се очаква и правителството да внесе в парламентарните комисии и икономическите мерки за подкрепа на бизнеса в условията на извънредно положение.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"