fbpx

Франция с икономически мерки за 45 млрд. евро. Прогнозират рухване на БВП на Китай

Франция ще осигури 45 милиарда евро под формата на икономически мерки за ограничаване на въздействието на коронавируса върху икономиката на страната и върху местните компании, заяви френският финансов министър Бруно Льо Мер, цитиран от БНР.

„Във война сме срещу вирусът. Има също така икономическа и финансова война. Тази икономическа война ще бъде дълготрайна и яростна“, коментира още Льо Мер.

Помощта за бизнеса ще включва редица инструменти, включително разширена схема за частична безработица, при която държавата изплаща заплатите на служителите, които не са необходими по време на кризата.

Министърът повтори вчерашното обещание на Макрон, че държавата ще гарантира 300 милиарда евро банкови заеми за малкия и средния бизнес. „Няма да има малък или среден бизнес, който да няма ликвидността, от която се нуждае“, заяви той и подчерта  – „Не искаме фалити“, заяви Льо Мер.

Междувременно Goldman Sachs намали драматично оценката си за брутния вътрешен продукт на Китай през първото тримесечие до негово свиване с цели 9,0% на годишна база спрямо предходна прогноза за растеж от 2,5%, позовавайки се на „поразително слабите“ икономически данни през януари и февруари.

Китайското фабрично производство се срина през първите два месеца на годината с най-рязкото темпо от три десетилетия насам (спад с 13,5%), докато продажбите на дребно се сринаха с 20,5%, тъй като пандемията от коронавирус навреди сериозно на втората по големина икономика в света.

Банката заяви, че не очаква БВП на Китай да се върне към тренда си от преди вирусната епидемия поне до третото тримесечие.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"