fbpx

Малко вероятно е ОПЕК+ да съкрати отново добива на петрол

На срещата си в неделя ОПЕК и нейните съюзници едва ли ще вземат решение за по-нататъшни съкращения на добива на петрол въпреки спада на цените на до 70 долара за барел тази седмица. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници, макар че има и информации, че резултатът все още е неясен.

ОПЕК+, която обединява Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците, водени от Русия, изпомпва около 40% от световния суров петрол, което означава, че нейните политически решения могат да окажат голямо влияние върху цените на петрола.

Два източника от ОПЕК+ за посочили, че не очакват групата да се споразумее за по-нататъшни съкращения на добива в неделя, когато министрите от ОПЕК+ се съберат във Виена. Преди това министрите на ОПЕК ще се срещнат в 11 часа сутринта в събота.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман и неговите колеги от Алжир и Обединените арабски емирства са сред онези, които се очаква да пристигнат във Виена по-късно в петък, споделят източници, цитирани от Ройтерс.

Тъй като икономическите перспективи се влошиха, няколко от членовета на ОПЕК+ през април обещаха доброволни съкращения, започващи от май, добавяйки ги към намалението с 2 милиона барела на ден (bpd), договорено миналата година.

Според друг източник на информация за Ройтерс е твърде рано да бъдем сигурни за резултата в неделя, като се очакват двустранни разговори между министри преди срещата. Прогнозира се и ситуация, при която се разглежда идеята за формализиране на доброволните съкращения като решение на ОПЕК+.

Ройтерс припомня, че изненадващото съобщение през април помогна за покачване на цените на петрола с около 9 долара за барел до над 87 долара, преди да се оттегли до търговия около 75 долара, под натиск от опасения за глобалния икономически растеж и търсене.

Миналата седмица принц Абдулазиз изтъкна, говорейки пред инвеститори, че рисковите къси търговци трябва да внимават, което много пазарни наблюдатели изтълкуваха като предупреждение за допълнителни съкращения на доставките. Руският вицепремиер Александър Новак впоследствие каза обаче, че не очаква нови стъпки от ОПЕК+ във Виена.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"