fbpx

Маските – задължителни и на открито

В свой доклад главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е отправил предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито. Очаква се такава заповед на здравния министър.

Това става ясно от съобщение на Министерството на здравеопазването за проведена среща с участието на министър Костадин Ангелов, зам.-министър Бойко Пенков, експерти от МЗ и членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести, състояла се в рамките на двучасов видеоконферентен разговор.

По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито“, коментира проф. Ангелов.

Здравният министър изтъква още – „това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“.

В обществото и експертните среди се коментира обаче, че в момента дори на закрито не се спазва изискването за носене на маска, което поставя под въпрос и спазването на новата мярка.

В рамките на срещата членовете на експертните съвети и здравният министър са коментирали и хипотезата за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни, анонсирана неочаквано преди дни от премиера Борисов.

Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести, съответно – проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на катедра „Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации“ на МУ-Пловдив и проф. д-р Татяна Червенякова, професор в Катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, са изразили категорично одобрение както за носенето на маски на открито, така и за намаляване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни, като условие за последното трябва да бъде липсата на клинични симптоми.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"