fbpx

Много притеснения за фермерите от двете страни на Ламанша

Доклад на London School of Economics, публикуван тази седмица и цитиран от Euractiv.bg, сочи, че и двата вероятни сценария за оттегляне на Лондон от ЕС – сделка и без сделка, ще доведат до намалена наличност на продукти от ЕС във Великобритания. А това много вероятно ще доведе до вдигане на цените.

Това потвърждава още повече мрачните перспективи в сектора на производството на селскостопански храни.

Според доклада търговията с храни между Обединеното кралство и ЕС ще бъде намалена с почти една четвърт в двете посоки, дори ако споразумението за свободна търговия бъде постигнато преди края на тази година.

Припомняме, Великобритания одобри във вторник законодателство, което й позволява да не се съобразява със споразумението за оттегляне с ЕС, въпреки че нарушава международното право.

Ако има Брекзит без сделка, търговията между ЕС и Обединеното кралство ще е подчинена на условията на Световната търговска организация. Това означава въвеждане на мита и квоти за търговия в и извън Обединеното кралство.

Британският министър на околната среда и храните, Джордж Юстис все пак опита да разсее страховете, изтъквайки, че не се очаква сериозно увеличение на цените на храните, а ако има, то ще е минимално. Той обаче подчерта важността на постигането на сделка до средата на октомври.

По-малко от четири месеца преди края на преходния период все още има много неизвестни, които правят подготовката невъзможна. Производителите  на храни от двете страни на Ламанша трябва са наясно с регулациите на Обединеното кралство за контрола върху културите, здравето на животните, контрола на храните и фуражите, както и всички бъдещи изисквания, засягащи износа на ЕС“, се казва в писмо от европейски производители до евроинституциите, цитирано от Euractiv.bg.

Според фермерите споразумението трябва да се стреми да поддържа равни условия между ЕС и Обединеното кралство, както и да защитава целостта на единния пазар.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"