fbpx

Евтин турски внос сваля цените на доматите

След като от началото на годината цените на едро на доматите в ЕС бяха с 12% по-високи от средните за последните 5 години, от юли те вървят надолу.

Това показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.

По данни на DG Agri, през август килограмът е 0,68 евро, което е с 11% под 5-годишните средни нива. През септември цената е  0,70 евро/кг.

В Турция през последните месеци цените се насочиха надолу и на едро доматите за прясна консумация през септември са 0,48 US$/кг, а за консервиране 0,1 US$ /кг. Това е с 20-30% под миналогодишните нива.

По данни на ЕК, общото производство на домати за прясна консумация в Съюза се очаква да падне с 2% – до 6,5 млн. тона. Основна причина е силният ценови натиск от Мароко и Турция. Цените на доматите остават сравнително ниски, под нивата от последните 5 години, което се дължи и на евтиния внос и по-слабото търсене заради КОВИД-19.

През септември цените на пипера в ЕС забавят своето понижение и се стабилизират около 1,00 евро/кг, което е с 12% по-ниско от миналата година.

По данни на www.tridge.com., цените на едро на сладкия пипер в Турция вече са около 0,56 US$/кг, в предишния месец са били 0,54 US$/кг. Те остават относително по-високи, отколкото през миналата година, когато предлагането падна до 0,34 US$/кг.

Краставиците на едро през септември продължават да поскъпват, изкупните цени на много от пазарите в ЕС са между 0,60-0,65 евро/кг. Тези цени са по-високи на годишна база и се доближават до средните нива за месеца през последните 5 години.

Производството на домати в България през 2020 г. ще е малко по-добро от миналата година и ще достигне 148 хил.тона. В оражериите ще бъдат събрани около 53 хил.тона, с 9% повече, отколкото през 2019 г.

През м.г. внесохме 83,7 хил. тона домати, през тази година се очаква да доставим 81-85 хил.тона. Средната консумация ще е около 32 кг на човек от населението, докато в ЕС е около 38 кг на човек.

Според прогнозите, производството на краставици у нас през 2020 г. ще достигне 74 хил. тона. Подемът на добивите от открити площи ще продължи, като се очаква количествата да достигнат 28-30 хил. тона.

Това производство ще е с около 10% под миналогодишното, което се обяснява с по-малкото култивирани площи. През 2019 г. внесохме 24,5 хил. тона, сега се очакват около 25-27 хил.тона. Консумацията на краставици на човек от населението в България е около 14 кг, в ЕС – е около 6 кг.

Ще съберем 59 хил.тона пипер, с около 8% по-малко от предходната година. Вносът през м.г. е 31,3 хил. тона, през тази се очаква да е 28-30 хил. тона. Средно у нас се консумират около 12 кг на човек годишно, в ЕС – 7 кг.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"