fbpx

С най-голям ефект за икономиката е подкрепата на малките предприятия

Единствената мярка, която е свършила работа, е за микро- и малките предприятия. Това зяви председетелят на БСК Радосвет Радев пред БНР.

След началото на коронакризата у нас са инвестирани около 600 млн. лева като антикризисни мерки. Около 330 млн. лева са за съхраняване на заетостта“, отчете той.

Според Радев, всяка мярка в подкрепа на бизнеса е добре дошла, но самите мерки са се случвали на принципа опит – грешка.

„Съгласен съм с Кристалина Георгиева, държавите, които се погрижат да съхранят икономиките си, те ще са големите победители след кризата с коронавируса… Съгласен съм и с това, че не трябва да се спасяват бизнеси, които са фалирали преди кризата. В момента най-работещата мярка за съхраняване на бизнеса е мораториумът върху главниците по кредитите“, допълни още Радосвет Радев.

Той припомни, че приходът в бюджета за 2018 година от корпоративния данък е 2,3 млрд. лева, за 2019 година е 2,6 млрд. лева. Към август тази постъпленията са 1,4 млрд. лева. Предполага се, че тази година няма да достигне 2 млрд. лева.

Според Димитър Манолов, председател на КТ „Подкрепа“, паралелно с мораториума върху плащането на данък печалба, е добре да се отвори и темата за необлагаемия минимум, да се освободи минималната работна заплата от подоходен данък.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"