fbpx

Надвнесеният данък погасява бъдещи задължения

калкулатор, извадка

Ако в подадената годишна декларация е обявен надвнесен данък, а във формуляра не е отбелязано желанието сумата да бъде възстановена, тя ще послужи за погасяване на следващи данъчни задължения.

Това са част от разясненията на Националната агенция за приходите, направени след многобройни запитвания.

Подобно на предходни години, надвнесеният данък ще може да погаси данъчни задължения след изтичане на крайния срок за деклариране, който тази година е 30.06.2020 г.

Т.е. задължения ще могат да бъдат погасявани с надвнесения налог след тази дата, при спазване на следните правила:

Надвнесената сума може да послужи за покриване на задължения с настъпил падеж след датата, на която са внесени съответните авансови вноски.

Погасяването на задълженията ще се извърши на 1.07.2020 г., като ще се вземат предвид датите на действителното плащане на надвнесените суми. Ще се погасяват само главниците на задълженията, а начислените лихви ще се сторнират.

Заради извънредното положение и при необходимост от финансови средства в тази сложна обстановка, от НАП напомнят, че може да се заяви прихващане или възстановяване по реда на чл. 129 от ДОПК.

Необходимо е да се подаде искане за прихващане или възстановяване или коригираща данъчна декларация по чл. 92 от ЗКПО с поставена отметка на ред 20 от декларацията, независимо, че в първоначалната годишна декларация не е отбелязано желанието за възстановяване или прихващане на надвнесения данък по реда на чл. 129 от ДОПК.

В тази хипотеза вземането от НАП за надвнесения данък ще стане изискуемо от деня, в който изтича 30-дневният срок от датата на подаване на искането.

След извършване на проверка или ревизия при наличие на непогасени задължения, с издадения акт ще бъде извършено прихващане на задълженията  от надвнесеният данък.

Ако впоследствие, включително съгласно подадена коригираща декларация, се установи, че незаконосъобразно са прихванати или възстановени суми, те се дължат на бюджета като задължение за данък заедно с дължимата лихва, уточняват още от НАП.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"