fbpx

Наказват „Напоителни системи“ заради пресъхването на река Въча

Започва административно наказателна процедура към „Напоителни системи“ АД заради обезводняването на река Въча. Държавната фирмата не е спазила графика, утвърден от Министерство на околната среда и водите, за да осигури екологичния минимум вода в реката.

Това съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков на среща при областния управител на Пловдив Дани Каназирева заради ситуацията в реката след спирането на работата на двата ВЕЦ-а „Въча 1“ и „Въча 2“.

Спирането е по искане на НЕК за извършване на ремонт. Съгласно утвърдения от МОСВ график за периода от 18 до 21 ноември 2018 г. ВЕЦ „Кричим“ посредством водохващане на „Напоителни системи“ АД трябва да осигурява 18 часа в денонощието количества за поддържане на екологичния минимум в реката.

Резултатите от извършените проверки от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“  показват, че на 18 ноември за оводняване на коритото са пропуснати 271 920 куб. м, което е приблизително 4,8 куб.м/сек. На 19 ноември пропуснатите количества на реката са 77 550 куб. м или 1,2 куб.м/сек., което е нарушение на режимния график, според който за оводняване на реката от язовир Кричим  е необходимо да бъдат пропускани минимум 5 куб.м/сек. На 20-ти ноември няма отразени пропуснати количества. Липсва и монтирано измервателно устройство от „Напоителни системи“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"