fbpx

Немски здравни каси ще пращат туристи в Пловдив

Пловдивска община, Българският съюз по балнеология и СПА туризъм и Германо-българската индустриално-търговска камара са подписали споразумение с германски здравноосигурителни каси.

Те ще изпращат в България свои граждани, които искат да ползват услугите на нашия здравен туризъм, включително и в частни хотели. Това съобщи министър Николина Ангелкова по време на XI Международна среща по туризъм, която се провежда в Града под тепетата

Форумът, в който участват представители от над 10 държави, ще продължи до 16 ноември 2019 г. Фокусът е върху „Епископската базилика и мозаечното наследство на Филипопол“ в чест на включването им в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти.

По време на Националния съвет по туризъм, който ще се проведе на 19 ноември,  форумът в Пловдив да се впише в календара на Годишната програма за национална туристическа реклама, ще предложи Николина Ангелкова.

Градът участва и във винено-кулинарните дестинации, които министерството разработи. Сред съпътстващите събития на международния форум е Дефилето на младото вино в Стария град, което привлича много туристи от страната и чужбина.

Независимо от трудната година статистиката показва не лоши данни, съобщи Ангелкова.

От януари до септември 2019 г. чуждестранните визити у нас са над 7,8 милиона, а спадът спрямо същия период на 2018 г. е едва 0,8%. По данни на НСИ 1,374 млрд. лв. са приходите от нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла за периода януари-септември 2019 г., ръстът е 4,2% спрямо същия период на 2018 г.

Пренощувалите в тези хотели са над 6,8 млн., което е увеличение с 4,9% в сравнение със същите месеци на 2018 г., информира още министърът. 

С 15 млн. лева ще се насърчава организираният туризъм чрез маркетинг и рекламата към генериращи пазари. Тези  средства ще са много полезни за  „крилата на сезоните“. Скоро ще бъде обявена обществената поръчка за реализацията на финансовия механизъм за лотове по пазари, за да може пилотно да се види ефектът му.

До края на годината се очаква да стартира процедурата за отдаване на концесия на летище Пловдив. Данните очертават повече туристи през настъпващата зима в региона. Прогнозира се ръст от над 14 на сто при полетите от чужбина спрямо миналия ски сезон.

Пловдив се превръща във все по-търсено туристическо средище и една от горещите точки за градски туризъм в Източна Европа, каза кметът на на града Здравко Димитров. Продуктът „европейска столица на културата“ ще продължи да работи, за да направи не само региона, но и страната ни още по-популярни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"