fbpx

Синдикатите искат спешна среща с премиера заради „първия ден от болничните“

Спешна среща с премиера Бойко Борисов са поискали президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов. Причината е появилата се информация, че първият ден от болничните ще бъде за сметка на работниците.

Малко по-рано днес стана ясно, че по време на съвет на коалицията ГЕРБ и “Обединените патриоти” е решено от 1 януари 2020 година първият ден от болничния да не се заплаща. Това означава, че ще е за сметка на работника.

До момента първите три дни от болничния се поемат от работодателите. Според вицепремиера Красимир Каракачанов мярката цели да спре фалшивите болнични с цел удължаване на почивни дни.

Статистика на Националния осигурителен институт показва, че за пет години болничните с продължителност от три дни са се увеличили с 50 на сто.

Пламен Димитров заяви, че решението е неприемливо и несъгласувано със синдикатите и те няма да го приемат. Тепърва синдикатите ще обмислят как да се противопоставят, ако се запази този вариант.

Димитров припомни, че последното обсъждано с работодателите предложение е трите дни болнични отново да се изплащат от НОИ. „Това е споразумение, по което сме работили лидерите на КНСБ, КТ „Подкрепа“, КРИБ, АИКБ, БТПП. Това, което ни се предлага, е напълно неприемливо и го няма никъде по света“, допълни лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Той е категоричен, че „тая работа няма да стане“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"