fbpx

200 хиляди под карантина може да разклатят НОИ, смята премиерът

Премиерът Бойко Борисов изрази опасенията си в парламента, че поставянето под карантина на 100 – 150 – 200 хиляди може да се окаже проблем за НОИ.

„По-притеснено ми е при епидемия на коронавируса колко ще издържат системите на НОИ, ще се справим, но ще струва много пари“, заяви Борисов, цитиран от Агенция „Фокус“.

Според сега действащия нормативен режим първите 3 дни се плащат от работодателя, другите 11 трябва да се поемат от НОИ. Това ще предложи премиерът на здравния министър.

Лични лекари, обаче сигнализираха, че не могат да издават болнични листове за доброволна карантина на лица, завърнали се от страни с разпространение на коронавируса, тъй като за целта трябва да се промени Наредбата за борба със заразните заболявания.

Новият коронавирус не е включен в нея, съобщи пред „Хоризонт“ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Лекарския съюз.

Сега лекарите чакат решението на здравното министерство и на кризисния щаб.

Социалнит минитър Деница Сачева съобщи, че днес продължават разговорите с представители от НОИ, НЗОК и социалните партньори в здравното ведомство. До края на деня се очаква решение как точно да се действа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"